slider33

היכולת לומר לא ולהישאר בחיים = אסרטיביות

1c0ae2205709722b62e843abc0471a55 Mאת האדם להשגת מטרותיו באופן המאפשר לו להציב גבולות לאחרים תוך שמירה על כבודם,כמו גם שמירה על כבודו. כל זאת מבלי להרגיש אשם או חרד! עמידה על זכויותיו,הבעת רגשותיו,

אדם אסרטיבי (סלטר),הוא אדם אקסיטטורי = ישיר,מגיב,מתפקד באפקטיביות,מקבל החלטות באופן מהיר,איננו נרתע מאחריות ומשוחרר מחרדות.

אדם אסרטיבי (לזרוס),בעל יכולת להביע בצורה ישירה מגוון רחב של רגשות כולל כעס,דאגה ואמפתיה.

נראה כי הבסיס המשותף למקצת ההגדרות לאסרטיביות על-פי שלושת החוקרים כולל :
מיומנויות חברתיות: היכולת לבטא צרכים,רגשות,עמדות אישיות.
מיקוד שליטה פנימי: אמונה/ידיעה פנימית בנוגע ליכולתו להשפיע ולעצב את מציאות חייו.
יכולת הבחירה:בחירה של התנהגויות,רגשות ותפקוד תוך לקיחת אחריות עליהם
                             
מתי אדם נזקק לאותה יכולת מופלאה,המאפשרת לו לסרב לאחרים ולהרגיש נוח?
באילו מקרים הוא מרגיש כי עליו לשים גבול לאחר? באילו נסיבות נזקק לסוג של התנהגות שתאפשר לו הגנה על עצמו תוך שמירה על כבודו?
במרבית המקרים התשובה תהיה :כאשר אדם נמצא במצב שהוא תופס אותו כמאיים ומסכן את "הקדירה" האישית שלו דהיינו:התוך,והמהות.
לדוגמא :
  1. כאשר האדם חש באיום פסיכולוגי בנושא הערך העצמי.
  2. חשש לאובדן "אשראי חברתי".
  3. צורך/דחיפות להגן על כבודו.
  4. הצורך לממש זכויות טבעיות .
  5. מצב בו קיים סיכון/חשש כספי/כלכלי.

כדאי להתעכב על התפיסה של התורה האסרטיבית ולהדגיש את עקרונותיה,בעיקר אלה המאפשרים להבין את פשטותה ומאידך את עוצמתה,כבסיס לרכישת התנהגות אפקטיבית.העקרונות מתבססים על אמיתות "טבעיות" שקיימות נדמה משחר החברה,אך משום מה נוטות במקרה הטוב "להחוויר" עם השנים, ובמקרה הרע פשוט להישכח!

עיקרון הזכויות- לאדם זכויות אנושיות בסיסיות מעצם היותו אדם, והן קשורות להיבטים רחבים בחייו. כגון: הזכות לטעות ולקחת  אחריות על טעותו,הזכות לסרב,הזכות לפרטיות,הזכות להיות נאהב,הזכות לקבל יחס הוגן ושוויוני.
באימון לאסרטיביות - עיקרון זה עולה כבר בתחילת תהליך האימון, כאשר המתאמן מעלה את הערכים החשובים לו בחייו,אלה שתמיד יהוו גורם חשוב להתנהגותו,הרגשותיו והחלטותיו.
באופן טבעי,מה שחשוב לאדם ועולה למודע כחלק מהאימון, יוביל אותו להביט על זכויות בסיסיות שלו שעל חלקן הוא ויתר/זנח, ויניע אותו לביסוס החזקות שלו.


עקרון קבלת העצמי – בתפיסה האסרטיבית קיימת חשיבות גדולה לקבלת האדם את עצמו כפי שהוא, זו תורמת להרגשת ה-   O.Kשלו.

באימון לאסרטיביות – עקרון זה מוביל את כל תהליך האימון האישי. באמצעות מודעות עצמית גבוהה,מתן לגיטימציה וכבוד ועידוד להוויה של האדם שהוא מחד בעל תודעה ומכוונות חברתית  common sense (היגיון כללי), ובמקביל פיתח תפיסה וראייה סובייקטיביים על החיים private logic (הגיון פרטי).

עיקרון השוויון – מנחה  את התפיסה האסרטיבית,ומדגיש את השוויון ביחסים בין ילדים למבוגרים , נשים לגברים, צעירים למבוגרים מעסיקים למועסקים וכו'.

באימון לאסרטיביות – במהלך האימון עולות תבניות החשיבה,תפיסות העולם של המתאמנים.
בהקשר לתחומים רחבים בחייהם,כמו:עבודה/קריירה, העצמי, אהבה/זוגיות,אלה "הפרדיגמות"
המגיעות מתוך עולמם הפרטי של המתאמנים. האימון האישי מאפשר עדכון והרחבת "הפרדיגמות" בעיקר אלה הקשורות פעמים רבות לתבניות לא שוויוניות שקיימות אצל המתאמנים,הגורמות לעיכוב הצמיחה האישית.

עיקרון שלילת יחסי הקורבן –רוב בני האדם מונעים להיענות  לצורכי הזולת. עפ"י התורה האסרטיבית יש לעשות זאת מבלי לוותר על חשיבותם של הצרכים החשובים להם,תוך שמירה על כבודם העצמי.

באימון לאסרטיביות – האימון נשען על מחויבות אישית של המתאמנים,הן לתהליך ובעיקר למטרות שהן מבקשים להשיג. פיתוח מחויבות גבוהה לשניהם יוצרת אמון של המתאמנים בעוצמותיהם ובכוחם לשלוט במציאות,לפתח הרגלים אפקטיבי((תוצאתיים חיוביים) , ולמקם את עצמם במערכות יחסים "נקיות" ממושגים שיפוטיים וגורליים כמו "קורבנות" ואשם, ולנוע ל"ארץ האפשרויות"(בתפיסה שאפשר גם אחרת),תוך פיתוח מיומנויות של ניהול מו"מ,מתן משוב בונה, הגשת תמיכה ואמפתיה.


מאמר זה הוא חלק מסדרת מאמרים בנושא אסרטיביות שיתפרסמו בהמשך.
newsletter-pos
אנא מלאו את הטופס וסמנו את הקטגוריות המעניינות אתכם