slider33

הערכה עצמית גבוהה – התשתית לחוסן נפשי

אדם משול לעץ ולא בכדי, בעיקר כאשר מדובר בכישורי-חוסן וחוזק.

אדם ועץ נובטים מתוך רחם/אדמה ,שניהם מעמיקים שורשים בכדי לבסס את אחיזתם בחיים לאורך זמן. שניהם מפתחים מנגנונים מתוחכמים למטרת הישרדות, אך יותר מכך למטרת צמיחה, פריחה והתחדשות.

האם עץ שעומד בסערה הוא בהכרח חזק, לאוו דווקא, כבר ראינו עצים גדולים "וחזקים" נשברים בסערה, לעומתם ראינו עצים קטנים הנראים כחלשים שהתכופפו בעת סערה והזדקפו כשזו שככה, וראינו עצים שנשברו בעת סערה והצמיחו מתוכם ענפים ועלווה חדשים לתפארת.

במקביל, אדם הנחשב "לחזק" עלול לקרוס באופן פתאומי, ואדם שנחשב "לחלש" מתגלה כגמיש וכמי שלא ממהר להישבר.


חוסן נפשי נבחן באופן טבעי מול מצבים של מעבר, לחץ, משבר, אי-וודאות מתמשכת וכל מצב בו השגרה מופרת באופן גס, וגם אל מול שינויים הנראים לכאורה חיוביים ומיטיבים, ואיך ידע אדם עד כמה הוא מחוסן בפני כל אותן "גזרות" משמיים או מארץ? והאם החוסן הנפשי עשוי ממקשה אחת?

התשובה עפ'י חוקרים בתחום כמו תמיד מציגה שתי גישות עיקריות, חלקן רואה את החוסן הנפשי כמכלול תכונות ויכולות מולדות, ואחרות בוחנות את החוסן כתהליך דינמי של התפתחות המושפע מאופי, משפחה, חברה וקהילה.

High self esteem the foundation for mental resilience

שלושה ממדים לבחינת החוסן

א.      עמידות (אורך הזמן) בהם עומד אדם במשבר

ב.      גמישות – היכולת המחשבתית/רגשית/נפשית לנהל מו"מ עם המציאות (הסתגלות למציאות).

ג.       ריפוי/התחדשות וצמיחה – היכולת להיבנות בתוך מציאות חדשה.

כל אחד ממדדיי החוסן המוזכרים למעלה מושפע ממידת ההערכה העצמית עד כדי העצמת החוסן הנפשי או, החלשתו. הערכה עצמית נוגעת באופן עמוק בכל היבט של קיומנו, הדרך בה נתמודד עם קושי ושינויים , הנכונות לשתף פעולה עם הסביבה, סגנון החיים, בחירת בני/ות זוג, חברה, הישגים, עבודה, קריירה, הורות, ובריאות.


דוגמא מעולם העבודה:

אדם בעל הערכה עצמית גבוהה בוטח ונותן אמון בבינתו האישית ולכן ייטה לתפוס אותה כבמה ראויה לביטוי העושר הפנימי שלו. לכן ייזום, יצור , יטעה, יודה על טעותו , ינהל קשרים פתוחים בסביבת העבודה = ישפיע ויהיה מושפע.

אדם בעל הערכה עצמית נמוכה המטיל ספק ביכולתו להבין ללמוד וללמד, ייטה לתפוס את עבודתו כשדה קרב בו הוא צריך להוכיח את עצמו בכל יום מחדש, יחשוש לומר את דעתו , יתעכב על פרטים מישנים, יטיל ספק בעצמו ובסביבתו = חוסר השפעה ותסכול.

הדוגמא ממחישה עד כמה ההערכה העצמית משפיעה על היכולת שלנו להרגיש מוכנים ומחוסנים אל מול שינויים ותקופות שפל בעולם התעסוקה.

הערכה עצמית גבוהה היא המדרגה הראשונה במעלה הסולם אל החוסן הנפשי


הערכה עצמית ועמידות בקשיים לאורך זמן

הוויה אופטימית מולדת או נלמדת היא אחד המאפיינים של הערכה עצמית טובה. ככל שאדם בוטח ביכולתו להסב מציאות לא רצויה לרצויה כך עולה מידת האמון שלו בטבע הדברים הנוטים "להסתדר". האופטימיות משמעת לו כוח מניע המקדם/מקצר את זמן התגובה ליציאה ממצב פאסיבי מדכא, למצב אקטיבי ולתחושת שליטה.

הערכה עצמית נמוכה החסרה את הווית האופטימיות הופכת את המשבר לחסר תפוגה ומייאש ובכך חוסמת את אחד ממקדמי ההגנה העומדים לרשות החוסן נפשי האישי.


הערכה עצמית וגמישות מחשבתית

האמון שיש לאדם ביכולתו להשיג תוצאות מועילות באמצעות שינוי והמרת גישה ללא חשש מאובדן דרך או מכישלון, שמורה לבעלי הערכה עצמית חיובית. "להגדיל ראש" אומר לחשוב על אפשרויות מרובות לפתרון בעיות, מול "ראש קטן" הנצמד לאפשרויות מצומצמת.

ואיך נקשרות ההערכה העצמית והגמישות לחוסן נפשי?   

הערכה עצמית בריאה קשורה לקשת של תכונות מועילות כמו: פתיחות מחשבתית לשיטות/דרכים/תיאוריות אחרות לאורן ניתן להתנהל מול סיטואציות שונות משמע, אדם המוכן לשנות את מחשבתו יהיה מוכן לנסות! התנסות שונה היא הדרך לשבור את תקרת הזכוכית של עצמנו.

ככל שגדל הניסיון האישי כך גדלה ההערכה העצמית והביטוי העצמי הופך לאותנטי וחסין מול השפעות שמרניות וחוסר ודעות קדומות.

הערכה עצמית בריאה = גמישות ופתיחות = חוסן נפשי


הערכה עצמית גבוהה ויכולת הסתגלות

מדד ההסתגלות למציאות יכול להיחשב כאבן בוחן להתמודדות יעילה עם לחצים פנימיים וחיצוניים שאדם נאלץ להתמודד איתם, גם אם מדובר בשינויים שהם פרי יוזמתו האישית.

המתח המובנה בין הרצוי למצוי מוכר למרבית האנשים בתקופות מעבר. יחד עם זאת הוא נחווה פחות אצל בעלי הערכה עצמית גבוהה/חיובית בזכות תחושת המסוגלות שלהם לפעול למען עצמם וסביבתם, לתחושת המסוגלות הזאת נלווה הביטחון כי בכוחם לשנות את פעולותיהם בהתאם לתנאים.

מדובר בעצם בסוג של יכולת גבוהה בניהול משא ומתן עם המציאות להסתגל אליה ובמקביל לסגל אותה. אדם בעל הערכה עצמית גבוהה מפעיל את המציאות ולא רק עובד אצלה, כך נוצר סוג של יחסי-גומלין בין מה שהיינו רוצים שיהיה ,ומה ניתן לעשות כדי להתקרב לשם.

הערכה עצמית נמוכה מערערת את יחסי הכוחות בין האדם למציאות ויוצרת מצג של סדר עולם רעוע שמידת השליטה בו קטנה עד בלתי אפשרית.

הערכה עצמית גבוהה = מסוגלות להפוך משבר לאתגר = חוסן נפשי

אין האדם יכול לבנות את בניין חייו במידה ולא יצק את קורת ההערכה העצמית!
מאמרים נוספים בקטגוריה חוכמת בדיעבד והקשר לאיכות החיים »
newsletter-pos
אנא מלאו את הטופס וסמנו את הקטגוריות המעניינות אתכם